Roken

Roken

Roken

Op en tussen de tanden en kiezen en op de overgang naar het tandvlees ontstaat tandplak.

Dit nauwelijks zichtbare wit-gelige laagje bestaat uit bacteriën en producten van bacteriën. Niet verwijderde plak kan verharden doordat kalk hierop kan hechten. Op deze manier ontstaat er tandsteen waardoor nieuwe plak zich nog weer makkelijker hecht.

Tandplak is de veroorzaker van ontstoken tandvlees. Ontstoken tandvlees is pijnlijk en bloedt bij aanraking, bijvoorbeeld met een tandenborstel. Toch hoeft ontstoken tandvlees niet perse te gaan bloeden. Door het roken vernauwen de aderen zich, waardoor het tandvlees minder snel zal gaan bloeden. Het wel of niet bloeden van het tandvlees zegt dus niets over de ernst van de ontsteking.

Rokers hebben vaak meer aanslag en/of verkleuring op hun gebit dan niet-rokers, waardoor er dus meer kans kan zijn op tandvleesontstekingen. Bovendien zijn de tandvleesontstekingen bij hen vaak ernstiger en slaat een behandeling ervan doorgaans minder goed aan.

 

Bij rokers is er veelal sprake van een ander soort bacterie samenstelling en de aanwezigheid van een bestaande ontsteking wordt gecamoufleerd doordat de bloedvaten vernauwd zijn waardoor het tandvlees ogenschijnlijk gezonder oogt dan het in werkelijkheid is. Hierdoor wordt de aanwezigheid van een vergaande ontsteking vaak te laat opgemerkt.

Voor hulp bij het stoppen met roken kun je terecht op www.ikstopnu.nl Ook kan de mondhygiënist hulp bieden bij het stoppen met roken.

Ik wil graag een
afspraak maken