Zwangerschap

Mondzorg Westfriesland

Zwangerschap

Gingivitis
Tijdens de zwangerschap zijn alle bloedvaten meer verwijd, waaronder die in de mond, waardoor praktisch iedere zwangere last krijgt van bloedend tandvlees (gingivitis). Het aantal bloedende gebieden in de mond ligt ongeveer drie keer hoger bij een zwangere vrouw dan bij een gemiddelde volwassene. Voor vrouwen die al gingivitis hadden vóór hun zwangerschap, verergert de situatie meestal als gevolg van de veranderende hormonale situatie.

Negatieve invloed zwangerschap
Onbehandelde gingivitis kan leiden tot parodontitis, een vervelende ontsteking met onder andere botverlies als gevolg, die een negatieve invloed kan hebben op de zwangerschap. Er zijn verbanden gevonden tussen zwangerschapsparodontitis en vroeggeboorte, laag geboortegewicht, (zwangerschaps)diabetes en zwangerschapsvergiftiging. Het is daarom belangrijk dat je tijdens je zwangerschap de waarschuwingssignalen van tandvleesproblemen, zoals een vieze smaak in de mond, bloedingen of gevoelig tandvlees, niet negeert.

Behandeling
Geadviseerd wordt aan vrouwen met een kinderwens om, voordat ze zwanger raken, al behandeld te worden als ze last hebben van bloedend tandvlees. Hierdoor kun je veel problemen voorkomen. Tijdens je zwangerschap is het in ieder geval raadzaam om tijdig bij de mondhygiënist een afspraak te maken. Na het in kaart brengen van de mondsituatie kan dan eventueel een behandeltraject gestart worden, passend bij het trimester van de zwangerschap. Deze behandelingen worden veilig geacht tijdens de zwangerschap. Je hebt geen verwijzing nodig voor de mondhygiënist. Vanzelfsprekend is het daarnaast raadzaam minimaal eenmaal je tandarts te bezoeken tijdens je zwangerschap, tweemaal daags te poetsen met een fluoridetandpasta en interdentaal (tussen de tanden) te reinigen met een stoker of rager. Elektrisch poetsen is in het bijzonder goed voor het verminderen van plaque en gingivitis.

Braken
Wanneer je door misselijkheid moet braken, poets dan na het braken niet meteen je tanden, want dit tast je glazuur aan. Spoel liever eerst met water of een mondspoelmiddel. Na een uur kun je dan eventueel veilig je tanden poetsen. Het tandvlees wordt in de zwangerschap extra goed doorbloed en zachter waardoor het makkelijker stukgaat. Het is van belang om de tanden en het tandvlees goed te verzorgen (in ieder geval door twee keer per dag te poetsen) in de zwangerschap om een tandvleesontsteking te voorkomen. Een tandvleesontsteking kan namelijk de kans op een vroeggeboorte verhogen.

Ik wil graag een
afspraak maken

Ik wil graag meer lezen
over bloedend tandvlees

Ik wil graag meer lezen
over ontstoken tandvlees