Tanderosie

De Mondhygienist

Tanderosie

Bij tanderosie wordt het tandglazuur opgelost door zuren uit dranken, voedingsmiddelen of het maagzuur. Tanderosie is een serieus probleem; het glazuur kan op termijn geheel oplossen. Eenmaal verdwenen glazuur komt niet meer terug.

Oorzaken

Tanderosie wordt meestal veroorzaakt door zuren afkomstig uit dranken, maar soms ook uit voedsel. Ook maagzuur kan een oorzaak zijn (denk aan overgeven door oa boulemie, anorexia of alcoholisme).

Het speeksel zorgt voor een natuurlijke bescherming tegen erosie. De buffercapaciteit zorgt ervoor dat zuren worden geneutraliseerd. Ook vormen de speekseleiwitten een neerslag op de tanden die een beschermende werking heeft. Deze zogenaamde pellicle wordt echter gedeeltelijk verwijderd bij het tandenpoetsen. Het proces van erosie zal dus met name plaatsvinden op schone tandoppervlakken, dus juist bij een goede mondhygiëne. Het zuur kan direct op het “schone” oppervlak inwerken. Maar ook als we direct na het nuttigen van zuur de tanden poetsen, slijt het door zuur geruwde oppervlak sneller weg!

Goed poetsen is echter op zijn beurt wel weer belangrijk om gaatjes of cariës te voorkomen. Zowel bij cariës als bij erosie wordt het glazuur ontkalkt. We moeten dus een onderscheid maken tussen tanderosie en tandcariës. Als een tandoppervlak niet goed is schoongemaakt, vormen de achtergebleven bacteriën zuur uit het suiker in de voeding, Het zuur wordt uitgescheiden op de tand, waardoor de cariës ontstaat. Tanderosie vindt dus juist plaats bij schone tandoppervlakken.

De mondhygiënist adviseert u graag.

Meer informatie of een afspraak? Klik Hier!

Wij zijn mensen met tanderosie graag van dienst met onze adviezen.

Hoe herkent men tanderosie?

Bij voortschrijdende erosie kan het glazuur dunner worden of zelfs geheel verdwijnen. Het lichtgeel gekleurde tandbeen wordt dan zichtbaar; de tanden worden dus geler!

Het is ook mogelijk dat vullingen van metaal en composiet boven het tandoppervlak gaan uitsteken. Dit omdat deze vullingen niet worden aangetast maar het glazuur wel. De tanden en kiezen worden ook kleiner, met name bij de voortanden kan dit goed zichtbaar worden.

Frisdrank grootste boosdoener

Omdat het gebruik van frisdranken de laatste tijd fors is gestegen komt erosie steeds meer voor. Met name energiedranken (o.a. Red Bull), vruchtendranken (o.a. appelsap) en cola zijn in dit opzicht berucht.

Hoe zuur mag een drank zijn? Al bij een pH onder de 5,5 in de mondholte kan het tandglazuur gaan oplossen. Hoe zuurder de drank, hoe erosiever voor het gebit. Een klein overzicht:

Thee, naturel 7.1 Rode / witte wijn 3.4
Zuiver water 7.0 Kinder Cola 3.3
Melk, halfvol 6.8 Up dranken 3.2
Kruidenthee 6.0 Sinaasappelsap 3.2
Karnemelk 4.4 Limonadesiroop 3.0
Bier 4.3 Cassis 3.0
Yoghurt (drank) 3.8 Cola Light 2.9
Sportdrank 3.4 Appelsap 2.8

Voedingsmiddelen

Alle zure voedingsmiddelen kunnen het gebit aantasten. Voorbeelden van voedingsmiddelen met een erosieve werking zijn appel, sinaasappel, citroen, grapefruit, mango, bramen, druiven, kiwi, bessen, limoen, tafelazijn, slasaus, mayonaise, appelstroop, jam.

Het zuigen op Vitamine C preparaten kan funest zijn voor het tandglazuur.

Mondzorg Westfriesland tanderosie fruit
Mondzorg Westfriesland tanderosie druiven
Mondzorg Westfriesland tanderosie azijn