Implantaten

De Mondhygienist

Implantaten

Tandplak

Op tanden en kiezen en ook op de implantaten vormt zich voortdurend een zacht, kleverig laagje. Dit noemen wij tandplak. Tandplak bestaat hoofdzakelijk uit bacteriën die normaal in de mond voorkomen. Als deze plak niet dagelijks wordt verwijderd, ontstaat aan de rand van het tandvlees (op de overgang van tand of implantaat naar tandvlees) een ontsteking. Tandplak is ook de veroorzaker van tandbederf. Een implantaat zal geen last hebben van tandbederf, maar het tandvlees rondom het implantaat is wel gevoelig voor ontstekingen.

Tandvlees

Gezond tandvlees heeft een bleek roze kleur en ligt stevig rondom de tanden, kiezen of het implantaat. Het belangrijkste kenmerk van gezond tandvlees is dat het niet bloedt. Ontstoken tandvlees kan rood en gezwollen zijn en gaat gemakkelijk bloeden bij het poetsen of bij het gebruik van andere mondhygiënemiddelen. Ontstoken tandvlees hoeft echter niet direct tot pijnklachten te leiden.

Als de tandplak wat langer aanwezig is, kunnen zich daarin agressieve bacteriën nestelen. De ontsteking bij de tandvleesrand kan zich nu in de diepte uitbreiden naar het kaakbot. Dit kan leiden tot vermindering van het houvast van tand, kies of implantaat en uiteindelijk tot definitief botverlies.

Samenwerking voor optimaal succes

Als in de mond implantaten (kunstwortels) geplaatst zijn, is een goede verzorging hiervan van groot belang voor het uiteindelijke succes.

U bent zelf medeverantwoordelijk van de behandeling en een langdurig behoud. Er zijn diverse producten te verkrijgen voor het reinigen van uw implantaten, ook bij ons in de praktijk.

De mondhygiënist kan u hierover verder adviseren.

Ik wil graag een
afspraak maken