Medicatie

Medicatie

Medicatie

Veel medicatie heeft als bijwerking dat de speekselklieren geremd worden in de afgifte van speeksel. De reinigende werking van speeksel op het gebit en mondslijmvlies is hierdoor minder.

Bij een gezond persoon zorgt het speeksel ervoor dat de werking en groei van bacteriën en schimmels in de mond geremd worden en zuren uit eten en drinken geneutraliseerd wordt.

Bij een persoon met een verminderde werkzaamheid van de speekselklieren kan het speeksel minder zijn werk doen en neemt de kans toe op gaatjes en/of mondinfecties.

Antibiotica (tetracyclines) kunnen al bij inname tijdens de zwangerschap of door kinderen tijdens de eerste zeven levensjaren, zorgen voor verkleuring of een streepvormige tekening op het tandoppervlak. Dit hoeft niet altijd direct een negatief gevolg te zijn voor de mondgezondheid maar het is vaak wel een vervelende bijwerking.

In sommige gevallen zorgt het medicijn zelf voor een negatief effect op de mondgezondheid, maar ook de wijze van innemen kan hierop van invloed zijn.

Zo bevatten bepaalde tabletten een suikerlaagje (dragee). Als er op deze medicijnen wordt gezogen zorgt dit laagje voor een suiker/zuuraanval op de tanden en kiezen. Belangrijk is daarom om de medicatie op de juiste wijze in te nemen.

Sommige medicatie kan ook als neusspray voorgeschreven worden. Omdat deze medicatie in de neusholte terecht komt kan het gebeuren dat deze ook terecht komt in de mondholte. Afhankelijk van welk soort medicijn en/of de samenstelling hiervan, kan dit gevolgen hebben voor het gebit.

Poederdeeltjes uit inhalatoren kunnen langs de tanden schuren en sommige medicijnen die als bijwerking reflux kunnen veroorzaken, kunnen leiden tot tanderosie. Het omhoog komend maagzuur is namelijk zeer schadelijk voor het gebit omdat dit het glazuur aantast. Dit is het beschermende laagje op je gebit.

In veel gevallen is het slikken van medicatie nodig voor de gezondheid en is er bijna geen keuze of de medicatie geslikt moet worden. Het belang van een goede mondhygiëne en frequent bezoek aan de mondhygiënist kan de schade aan het gebit zoveel mogelijk beperken.

Geef bij het bezoek ook door welke medicatie er wordt geslikt en de wijze van inname, de mondhygiënist kan dan de behandeling en/of het advies hierop afstemmen.

Ik wil graag een
afspraak maken