Verschil mondhygiënist en preventie-assistent

Het verschil tussen de mondhygiënist en een preventie-assistent

Omdat het niet voor iedereen duidelijk is wat het verschil is tussen een mondhygiënist en een preventie-assistent geven we hierover graag een korte uitleg.

 

De preventie-assistent
De preventie-assistent is een tandartsassistent die een aanvullende cursus heeft gedaan tot preventie-assistent. De preventie-assistent heeft geen zelfstandige of functionele bevoegdheid voor tandheelkundige handelingen en mag dit alleen doen onder toezicht van een mondhygiënist of tandarts.

Zijn of haar taak is vooral gericht op het voorkomen van tandvleesproblemen en cariës.

Daarnaast mag de preventie-assistent alleen lichte, genezende behandelingen uitvoeren bij patiënten met oppervlakkige tandvleesproblemen.

Voorbeelden van werkzaamheden van de preventie-assistent zijn:

  • voorlichting mondverzorging
  • tandsteen verwijderen boven het tandvlees
  • röntgenfoto’s maken en gebitsafdrukken nemen.

De mondhygiënist

De mondhygiënist in Nederland is een HBO afgestudeerde paramedicus, werkzaam binnen de mondzorg.

In het DiplomaRegister Mondhygiënisten kunt u zien wie deze titel mogen voeren. Mondhygiënist is een beschermde titel.

De mondhygiënist is wettelijk bevoegd tot het zelfstandig uitvoeren van tandheelkundige taken welke zijn gericht op de preventie, het voorkomen van tandvleesproblemen en cariës (gaatjes in tanden en kiezen) en het bekijken van eventuele afwijkingen van de slijmvliezen.

De mondhygiënist is verplicht zich te houden aan de richtlijnen van de Wet op Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (BIG). De wet BIG moet de kwaliteit bevorderen van de zorg die beroepsbeoefenaren leveren.

Daarnaast worden er ook genezende behandelingen uitgevoerd. Deze variëren van beginnende, oppervlakkige tandvleesontsteking tot uitgebreide tandvleesproblematiek welke kan leiden tot ernstige parodontale problemen (zoals botverlies). De diagnose van parodontale aandoeningen vereist beheersing van specifieke technieken en interpretatie van meetgegevens. Adequate behandelingen voorkomen tandheelkundige problemen op de langere termijn en dienen daarom nauwkeurig en deskundig plaats te vinden.

Nu weet u het verschil tussen de mondhygiënist en een preventie-assistent.

Kortweg zou je kunnen zeggen dat het werk van de mondhygiënist begint waar dat van de preventie-assistent ophoudt. Wij gaan verder waar de preventie-assistent niets meer voor u kan doen.