Diabetes

Wij zijn mensen met diabetes graag van dienst met onze adviezen.

Diabetes

Mensen met diabetes zijn vatbaarder voor ontstekingen. Bovendien genezen ontstekingen en wondjes moeilijker. Dat geldt voor het hele lichaam, maar ook in de mond. Daardoor komt bij deze mensen ernstige gingivitis en parodontitis vaker voor.

Door ernstige parodontitis kunnen de tanden of kiezen los gaan staan en uiteindelijk uitvallen.

Andersom raakt de bloedsuikerspiegel in geval van ontstekingen en infecties – ook die in de mond – makkelijker ontregeld, met een verhoogd risico op andere complicaties tot gevolg. Mensen met diabetes én parodontitis hebben een zes keer zo groot risico op achteruitgang van de regulatie van diabetes in vergelijking met mensen met diabetes zonder parodontitis.

Veel van deze mensen met hebben een droge mond, door te hoge bloedsuikerwaarden, door medicijnen of andere oorzaken. Dat gebrek aan speeksel kan mede-oorzaak zijn van ontstekingen in de mond. Het kauwen van suikervrije kauwgom kan de speekselvloed stimuleren, maar er zijn ook andere oplossingen.

Al met al is het voor deze mensen extra belangrijk een droge mond, gingivitis en parodontitis te voorkomen en te behandelen. Een goede mondhygiëne kan ertoe leiden dat de insuline behoefte afneemt en de bloedglucosewaarden beter onder controle blijven.

De mondhygiënist adviseert u graag.

Over ons

Over u

Tarieven