Beugels

Mondzorg Westfriesland Beugels

Beugels

Bij het dragen van een beugel, en met name bij een vaste beugel, is een goede mondhygiëne essentieel.

Achter een vaste beugel blijven veel etensresten en bacteriën zitten en ontstaat makkelijk tandplak. Dit valt bovendien ook nog eens minder op door alle brackets en elastiekjes die op de tanden zitten. Als deze etensresten en bacteriën niet goed weggepoetst worden zal dit na een tijdje het glazuur aantasten wat lelijke witte vlekken (ontkalkingen) geeft.

In een later stadium zal het zelfs gaatjes veroorzaken. Dit kan (lelijk) zichtbaar worden als de beugel er uit gaat. Daarnaast kan gemakkelijk ontstoken tandvlees ontstaan waardoor het tandvlees gezwollen raakt en over de brackets kan gaan “groeien”.
Hoe schoon houden?
Een gebit met een vaste beugel is goed schoon te maken. Dit vergt echter wel wat meer tijd en inspanning dan bij een gebit zonder beugel. Een elektrische tandenborstel kan hiervoor ook worden gebruikt. Het vereist wel een speciale poetsmethode en de praktijk wijst uit dat het gebit met een beugel beter schoon te houden is met een handtandenborstel en eventueel het gebruik van tandenstokers en ragers. De mondhygiënist kan hierover meer uitleg geven. Daarnaast is het van belang om regelmatig te blijven controleren of het poetsen goed gaat tijdens het dragen van de beugel.

Ik wil graag een
afspraak maken

Kinderen zijn van harte welkom in onze praktijk. Voeding en mondhygiëne zijn immers bepalend voor de toekomst van het gebit van een kind! Behandelingen van kinderen onder 18 jaar worden vergoed vanuit de basisverzekering.