Verouderde tandenborstel

Verouderde tandenborstel

Verouderde tandenborstel

Een tandenborstel heeft ongeveer een levensduur van drie maanden. Deze tijdsduur hangt mede af van de manier van poetsen.

Of je tandenborstel toe is aan vervanging kun je zien aan de borstelharen. Zodra deze gaan slijten en opzij gaan staan is het tijd om een nieuwe tandenborstel aan te schaffen. Dit geldt voor zowel handtandenborstels als elektrische tandenborstelkoppen.

Als de haren uit elkaar gaan staan wordt het poetsen minder efficiënt en kan dit schade toebrengen aan het gebit. De functie van een tandenborstel is het verwijderen van tandplak en etensresten. Als de haren uit elkaar staan is het lastiger om het tandplak te verwijderen langs de rand van het tandvlees en de tanden.

Als het tandplak niet goed verwijdert wordt veranderd dit in tandsteen. Doordat tandsteen ruw is, wordt het makkelijker voor plak om zich te hechten waardoor het steeds moeilijker wordt om dit te verwijderen. De aanwezigheid van tandplak zorgt voor ontstekingen in de mond.

Goed poetsen met de juiste tandenborstel, stoken en/of ragen en een frequent bezoek aan de mondhygiënist helpen om de vorming van tandplak en tandsteen tegen te gaan.

Een geheugensteuntje om iedere drie maanden je tandenborstel te vervangen is om dit tegelijkertijd te laten vallen met het begin van een nieuw seizoen.

Ik wil graag een
afspraak maken