Slechte adem

Slechte adem

Slechte adem, ook wel halitose genoemd, is een veel voorkomend probleem. Het kan verschillende oorzaken hebben, maar meestal wordt het veroorzaakt door problemen in de mond.


Taboe

Er blijkt een groot taboe te rusten op het feit dat iemand uit zijn of haar mond ruikt. Men zegt namelijk niet snel tegen iemand dat hij of zij uit de mond ruikt. Ongeveer vijftien procent van de bevolking heeft hier chronisch last van en pakweg de helft geregeld. Dat is jammer want het is tegenwoordig goed te behandelen en te voorkomen.

Oorzaken

Slechte adem kan het gevolg zijn van het eten van sterk gekruid voedsel, het drinken van alcohol of roken. Daarnaast kan slechte adem worden veroorzaakt door ontsteking in de neus- of voorhoofdsbijholte of door een onvoldoende afsluiting van de maag. Ook aandoeningen op andere plaatsen in het lichaam zoals suikerziekte of een leverziekte kunnen zorgen voor een slechte adem. Maar meestal wordt slechte adem veroorzaakt door problemen in de mond. Wij zullen nu de verschillende problemen in de mond die een slechte adem veroorzaken, noemen en aangeven wat daar aan te doen is.
Meer informatie of een afspraak? Klik Hier!

Onvoldoende mondhygiëne

Als de mond onvoldoende wordt gereinigd, blijven er voedselresten en tandplak achter. De voedselresten gaan rotten en de bacteriën in de tandplak produceren vele stinkende stoffen en gassen. Het gevolg is een slechte adem. Door de mondhygiëne dagelijks goed uit te voeren, waarbij ook de ruimten tussen de tanden en kiezen moeten worden gereinigd, verdwijnt de slechte adem snel.

Tandbederf

Tandbederf, ook wel gaatjes of cariës genoemd, kan een slechte adem geven. Door het tandbederf te behandelen oftewel de gaatjes te vullen, zal dit verdwijnen.

Tandvleesontsteking

Gingivitis en parodontitis, verschillende vormen van tandvleesontsteking, kunnen een slechte adem veroorzaken. Een goede dagelijkse mondhygiëne en behandeling door de tandarts of mondhygiënist kan de ontsteking doen verdwijnen.

Aanslag op de tong

Aanslag op de tong vormt in veel gevallen de oorzaak van een slechte adem. Door de tong dagelijks schoon te schrapen met een zogenaamde ’tongschraper’ kan dit worden voorkomen. Daarnaast is het verstandig om te spoelen met een spoelmiddel dat hiervoor speciaal is ontworpen.

Halitose is voor patiënten vaak een “levensgroot” probleem. Doordat er de laatste jaren veel onderzoek is uitgevoerd naar halitose is de kennis over de oorzaak, het vaststellen en de uitvoering van de behandeling van halitose aanzienlijk toegenomen. Er is dus zeker iets aan te doen!

Slechte adem

Slechte adem

De mondhygiënist

de behandeling tanderosie

De praktijk