Hart- en vaatziekten

Wij zijn mensen met hart- en vaatziekten graag van dienst met onze adviezen.

Hart- en vaatziekten

Het bestrijden van tandplak is belangrijk voor onze algehele gezondheid. Uit onderzoek is gebleken dat de bacteriën die tandplak veroorzaken ook in de bloedstroom terecht komen en bijdragen aan de verkalking van slagaderen bij hartpatiënten. Zo is ook vastgesteld dat een slechte mondverzorging de kans op een hartaanval met 30 tot 40% verhoogt.

Onderzoek heeft verder aangetoond dat personen met een gezond gebit minder last hebben van hartaandoeningen. In het geval van ontstoken tandvlees neemt de kans op hart- of vaataandoeningen zelfs met 20% toe. Bij personen onder de 65 jaar die chronisch last hebben van tandsteen en tandvleesontstekingen is de kans op hart- en vaatziekten zelfs 44%.

Patiënten die last hebben van hart- en vaataandoeningen doen er verstandig aan om dit te melden aan de tandarts of de mondhygiënist. Zo zorgen bloedverdunners ervoor dat uw bloed minder snel stolt terwijl andere medicamenten de kans op flauwvallen verhogen op het moment dat u te snel uit de tandartsstoel opstaat.

De mondhygiënist adviseert u graag.

Hoe ontstaat gingivitis, parodontitis en wat is het verband met het ontstaan van hart- en vaatziekten? NVM-mondhygiënisten werkte mee aan een animatiefilmpje hierover. Bekijk het filmpje door te klikken op de afbeelding hieronder.