Meer informatie over tandvlees

De Mondhygienist

Meer informatie over tandvlees

Gezond tandvlees is roze van kleur en ligt stevig om de tanden en kiezen. Als je je tanden poetst bloedt het niet. Ontstoken tandvlees is vaak gezwollen en bloedt bij het poetsen, aanraking, of bij het eten. Ontstoken tandvlees is vaak rood van kleur. Dat wordt in tandheelkundige taal gingivitis genoemd. Ook een nare smaak in je mond of slechte adem kunnen een aanwijzing zijn voor tandvleesontsteking. Meestal doet ontstoken tandvlees geen pijn maar bloedend tandvlees is wel een signaal dat er iets niet klopt.

Zo ontstaat ontstoken tandvlees

Ontstoken tandvlees wordt veroorzaakt door bacteriën in tandplak. Tandplak is een zacht en kleverig, wit gelig laagje van bacteriën, speekseleiwitten en voedselresten op de tanden en kiezen. Als je tandplak, de bacteriën, te lang op kiezen en tanden laat zitten zal het tandvlees er op gaan reageren met een ontsteking.  Tussen de tanden, kiezen en het tandvlees zit een ondiepe, smalle ruimte. Deze ruimte noemen we de pocket. Bij gezond tandvlees is de pocket 1 tot 3 mm diep. Tandplak vormt zich eerst langs de tandvleesrand en kan zich dan verder uitbreiden onder het tandvlees in de pocket.  Tandsteen is verkalkte tandplak en is niet meer weg te poetsen.

Gevolgen bloedend tandvlees

Omdat de ontsteking zich kan gaan uitbreiden richting het kaakbot waar de tanden en kiezen met hun wortels in vaststaan, gaat het tandvlees om de tanden en kiezen losser zitten. In de pocket kan de tandplak dan verder groeien waardoor het ook dieper onder het tandvlees ontstoken raakt. Het houvast van de tanden en kiezen verdwijnt en zo gaat de ontsteking steeds verder. Tanden en kiezen gaan los staan en kaakbot dat is verdwenen, komt niet meer terug. Als de tandplak in de pocket verhardt tot tandsteen spreken we van parodontitis.

Wat je aan ontstoken tandvlees kunt doen

Bloedend en ontstoken tandvlees is te voorkomen en te genezen. De mondhygiënist speelt hierbij een belangrijke rol en is dé professional om dit probleem samen met u aan te pakken. Omdat de tandvleesontsteking veroorzaakt wordt door tandplak is een goede mondverzorging erg belangrijk. Ga met bloedend tandvlees dus naar de mondhygiënist om erger te voorkomen, negeer dit signaal niet. Beter is natuurlijk om problemen te voorkomen, door preventief de mondhygiënist te bezoeken.

Ik wil graag een
afspraak maken

Ik wil graag een
gratis tandvleescheck

Ik wil graag meer lezen
over de mondhygiënist