Dag van het tandvlees

16 mei 2019: De Dag van het Tandvlees

 De Dag van het Tandvlees (European Gum Health Day) is een internationale dag voor het bewustzijn van tandvleesaandoeningen en vindt plaats op donderdag 16 mei.

Verschillende parodontologiepraktijken, tandartspraktijken en mondhygiënistenpraktijken stellen zich open voor een gratis screening van het tandvlees, waaronder Mondzorg West-Friesland.

Wat houdt deze screening in?

Om te beoordelen of tandvlees gezond of ontstoken is, wordt de ruimte tussen de tand en het tandvlees opgemeten: de pocket. Dit gebeurt met een speciaal meetinstrument, een pocketsonde. Er wordt gekeken hoe diep de pockets zijn. Hoe dieper de pockets, hoe ernstiger de ontsteking. Aan de hand van deze metingen wordt er voorlichting en uitleg gegeven.

Kijk op www.NVvP.org voor de deelnemende praktijken en meer informatie.

Bij Mondzorg West-Friesland bent u donderdag 16 mei welkom voor een gratis screening tussen 10.00-11.00 uur en tussen 16.30-17.30 uur. Tijdens deze uren krijgt u persoonlijk advies en informatie over uw mondgezondheid en hoort u welk cijfer uw tandvlees krijgt en wat deze betekent.

Het is niet nodig om tijdens deze momenten een afspraak te maken. Mocht u interesse hebben in deze gratis screening, inclusief gratis goodiebag, maar komen deze momenten u niet uit? U kunt dan een afspraak maken voor een andere dag of moment.

Wat is tandvleesontsteking?

De officiële naam voor ernstige tandvleesontsteking is parodontitis. Parodontitis is een ernstige ontsteking van het tandvlees en onderliggende kaakbot. In het ergste geval  kunnen tanden en kiezen los gaan staan en zelfs eruit vallen. Gezond tandvlees heeft ook een effect op de algehele gezondheid. Het is dus belangrijk te weten hoe het met je tandvlees gesteld is.

Meer informatie of een afspraak? Klik Hier!

Met poetsen alleen kom je er niet!

Bezoek minimaal 1x per jaar de mondhygiënist. Want met poetsen alleen verwijder je slechts 42% van de aanwezige tandplak. De mondhygiënist kan je laten zien hoe je tussen je tanden en kiezen het beste reinigen kunt en welk behandelplan het beste bij jou past.

Voor kinderen zijn ragers en stokers nog niet nodig, maar de mondhygiënist legt graag uit hoe je de kindermond gezond houdt. De gevolgen van een gaatje in een kindergebit kunnen groter zijn dan je denkt; een gezond kindergebit vergroot namelijk de kans op een gezond volwassen gebit.

* Voor de mondhygiënist is geen verwijzing van de tandarts nodig.
* De mondhygiënist wordt voor kinderen tot 18 jaar vergoed vanuit de basisverzekering.